Неврологични заболявания

Stressed frustrated middle aged lady suffering from headache massaging temples, close up view. Tired sick mature old woman feeling unwell, touching head. Migraine pain, fatigue, stress concept

Главоболие

Mоже да се проявява на пристъпи, които често се съпровождат от гадене, повръщане, зрителни нарушения и др. – това е мигренозното главоболие. Най-често главоболието е от типа на „тензионното главоболие” – получават се болки в областта на скалпа, раменете, шията, плешките. Причината за това може да бъде стрес, мускулно и психично напрежение, преумора на очите, препиване, недоспиване, шипове в шийната област и др. Може да има и др. по-сериозни причини, за които се налага и назначаване на образни изследвания с цел уточнение на диагнозата. Тензионното главоболие се повлиява много добре от ръчен масаж в областта на болката, акупресура и иглотерапия, както и назначаване на подходящи обезболяващи физиопроцедури.

back-pain-2022-11-08-07-11-40-utc

Болките в гръбначния стълб

Ддоста често срещани. Причините могат да бъдат доста разнообразни – неправилна стойка, увреждане на междупрешленните хрущялни дискове, физическо пренатоварване на гръбначния стълб, възрастовите изменения на организма, хормонални нарушения, наследствен фактор и др. Доста често хората свързват появилата се болка с предшестващо заболяване – инфекциозни, простудни заболявания /чести ангини, хроничен тонзилит/, травма, нервно-психическо напрежение. Друга причина е, че днес все повече хората се обездвижват, особено при работа с компютри, при което се намаляват обменните процеси в междупрешлените дискове, нарушава се храненето на диска, което води до остеохондроза – дискът между прешлените започва да се руши, загубва еластичността си, появяват се разкъсвания и пукнатини. Вследствие на намалената гъвкавост и еластичност на диска растоянието между прешлените намалява, ограничава се подвижността на гръбначния стълб, натрупва се повече калций и се образуват т. нар. „шипове“, които притискат околните тъкани и нервните. Този процес може да се развие във всички дялове на гръбначния стълб, но най-често се засяга шийната и кръстна област, тъй като там има най-голямо натоварване.Предписват се обезболяващи и противовъзпалителни средства, след това се построява физиотерапевтичен комплекс от специалист по физиотерапия и рехабилитация – провежда се кинезитерапия с подходящи упражнения, масажи, иглотерапия и подходящ курс физиотерапия. „МЦ САЛУС“ разполага с нова генерация апаратура, която дава възможност за лечение на проблеми, свързани с възрастта и околната среда. Стимулира се производството на колаген и регенерация на клетките, болката спира за продължителен период от време.

lower-back-pain-2022-11-08-07-11-42-utc

Болки в кръста

Това е заболяване е в областта на поясно-кръстната област, често с притискане на коренчетата там. Болката може да бъде локализирана в областта на кръста, но може да се разпросте и по хода на нерва в областта на бедрото, подбедрицата и до пръстите на краката. При „прищипан“ нерв болният има характерна щадяща поза леко изкривен на една страна. Причините са описани при болки в гръбначен стълб. При дискова болест най-често са засегнати нивата на L 4-5 или L5 – S1. Движенията са ограничени и болезнени. Предписват се обезболяващи и противовъзпалителни средства, след това се построява физиотерапевтичен комплекс от специалист по физиотерапия и рехабилитация – провежда се кинезитерапия с подходящи упражнения, масажи, иглотерапия и подходящ курс физиотерапия. Профилактиката включва два пъти в годината провеждане курс физиотерапия –пролет и есен. „МЦ САЛУС“ разполага с нова генерация апаратура, която дава възможност за лечение на проблеми, свързани с възрастта и околната среда. Стимулира се производството на колаген и регенерация на клетките, болката спира за продължителен период от време. 

Tired sick middle aged business woman touching neck feeling neck pain.

Болки в шията

Обикновено болките започват без видима причина сутрин след ставане, при неудобно положение по време на сън, при резки движения, дълго пребиваване в седнало положение. Тези болки се засилват при движение на главата настрани, при кашляне, кихане. Болките са тъпи, въртящи, понякога стрелкащи и насочени в шията или към тила,главоболие. Когато се притискат нервните коречета се получава болка към раменната област, лопатката, лакета, плешката или цялата ръка до пръстите. Понякога болните държат главата си принудително на една страна, друг път чувстват „пукане“ във врата или шум в ушите – при по-стари болки, на които не е обърнато внимание навреме. Болните стават раздразнителни, разсеяни, вниманието е насочено към тази болка. „МЦ САЛУС“ разполага с нова генерация апаратура, която дава възможност за лечение на проблеми, свързани с възрастта и околната среда. Стимулира се производството на колаген и регенерация на клетките, болката спира за продължителен период от време.