Гинекологични заболявания

A picture of fit female body and flower over white background

Стерилитет и Ин-витро

Най-честите причини за невъзможност за забременяване са- ендометриоза; ендокринни нарушения; яйчникова хипофункция; тънка лигавица; прекарани възпалителни заболявания; следоперативни сраствания; непроходимост на фалопиевите тръби и др.

Физиотерапията се прилага след изясняване на причините предизвикали стерилитета. Научни статии съобщават за 42% успеваемост и постигане на бременност при пациенти, на които им е прилагана физиотерапия и иглотерапия. След обстоен преглед и консултация от специалист по физикална медицина, ще Ви бъде назначен индивидуален курс по физиолечение.

woman-s-panty-liners-2022-10-26-02-40-12-utc

Предменструален синдром

Приема се, че причина за това е влиянието на психогенния фактор върху вегетативната и централната нервна система. Физиотерапията цели подобряване на ендокриннообменните нарушения, повишаване на вегетосъдовите и невротрофичните смущения.

pexels-andrea-piacquadio-3768582

Климактериум

Характеризира се с нервнопсихически и нервновегетативни нарушения – раздразнителност, главоболие, топли вълни с изпотяване, нарушен сън, депресивни състояния и др. Физиотерапията заема съществено място в лечебния план. Тя цели общо подобряване на адаптационните физиологични механизми, уравновесяване на задръжно-възбудните процеси в кората на главния мозък и уравновесяване на нервновегетативните нарушения и подобряване на ендокриннообменните нарушения.

Women's hygiene pads with tampons, flower cotton on a beige background with red hearts. hygiene and women's health care concept

Дисменорея
(болезнена менстуация)

Наблюдава се при промени във формата или неправилно положение на матката, хронични възпалителни процеси, сраствания и застойни явления в малкия таз и др.Физиотерапията цели повлияване на нервновегетативните и ендокринните нарушения, отпускане на мускулния спазъм на матката и намаляване (премахване) на болката.

Woman Health Problem. Closeup Of Female With Fit Slim Body In White Panties Holding Paper Card With Sad Smiley Face Near Her Stomach. Digestive Disorders, Period Pain, Health Issues Concept

Аменорея

Причинява се при психогенни и ендокринни проблеми, при хипер- или хипофункция на яйчниците, нарушаване на кръвоснабдяването на яйчниците, при проблеми в тръбите и др. Физиотерапията е част от цялостното лечение. Тя цели общо укрепване на организма, както и локално въздействие върху вътрешните полови органи, усилване на хиперемията в малкия таз.

Women Health. Closeup Of Healthy Female With Beautiful Fit Slim Body In White Panties Holding Paper Card With Happy Smiley Face In Hands. Stomach Health And Good Digestion Concepts, Blue Studio

Предоперативната физиопрофилактика

Има за цел да увеличи имунните сили и адаптацията на организма за създаване на оптимални условия за операцията. Прилагат се закаляващи процедури и физически упражнения.

Woman in panties holding gerbera, close up

Следоперативната физиотерапия

Цели овладяване на болката и предотвратяване на образуване на масивни сраствания в зоната на малкия таз. „МЦ САЛУС“ разполага с нова генерация апаратура, която дава възможност за започване на процедурите в много ранен период след операцията, заздравителният процес се ускорява, подобрява се качеството на белега, локалното възпаление се инхибира, болката спира за продължителен период от време.

Gynecology And Feminine Health Concept. Closeup Cropped View Of Unrecognizable Young Woman Holding Paper Card With Question Mark Near Genitalia Wearing White Panties, Isolated On Blue Studio Wall

Ендометриоза

Причините не са изяснени, но се смята, че роля играе нарушеното хормонално равновесие и особено дисбаланс в съотношението между естрогените и прогестероните. Често тя е причина за стерилитет при жените и невъзможност зазабременяване. Физиотерапията заема част от комплексното лечение и цели възстановяване на хормоналното равновесие, въздействие върху клиничните прояви (стерилитет, дисменорея и пр.)

Female uterus made from leaves and flowers, reproductive system, woman health concept

Възпалителни заболявания

Включват – аднексит, ендометрит, параметрит- касае се за възпалителни процеси на матката, фалопиевите тръби и тазовата съединителна тъкан. Нелекуваните възпалителни заболявания често могат да бъдат причина за стерилитет в по-късен етап. Физиотерапията има за цел противоболково, противовъзпалително, разнасящо и противосрастващо действие. След обстоен преглед и консултация от специалист по физикална медицина, ще Ви бъде назначен индивидуален курс по физиолечение