35022
gallery-18

Общото за сауните с горещ възух още от древността е това, че източник на топлината са нагорещените камъни – т.нар. „каменна баня” за изпотяване. Сауната е играла важна роля в живота на финландците -тя е била част от тяхното ежедневие -в нея те преживявали всички свои радости и скърби, тя е служела не само за хигиенни нужди но и за психическа и физическа отмора.Тук те са се „изчиствали” и освежавали преди големи събития и бракосъчетания. Финландските политици и търговци са завеждали своите партньори за преговори първо в сауната.

През последните години сауната променя интериора и формата си. Събуди се изключително голям интерес към нея, благодарение на въздействието й върху организма – за повечето хора тя е извор на здраве, дълголетие, телесно и душевно спокойствие.

 По време на процедурата се получава изпотяване, с което се отделят токсични вещества, отпадни продукти на обмяната -пикочни киселини, урея,млечна киселина и др.

Най-често сауната се използва за:
– Закаляване на организма, премахване на физическата и психическа умора и натовареност от ежедневието -релаксира се ума и тялото.
– Отслабване – активират се обменните процеси, метаболизма се увеличава;може  да се изхвърли 400-600гр. течност за една процедура с потта.
– Стимулират се процесите на тъканен обмен и трофика – козметичен ефект върху кожата -подобрява се тургура, връща се младежкия й вид, става по-мека и еластична
– Намалява спазъма на мускули и съдове
– Противовъзпалително, противоболково – при хронични бронхити, простуда
– Елиминират се редица токсични вещества-чрез кожата по пътя на потенето
– Подобрява съня

Парната баня е идеален начин за отпускане и релаксация, чрез които организмът се пречиства от токсичните вещества и се зарежда с енергия. В комбинация с аромати и етерични масла ще извае вашето тяло и кожа.