osteospine11-734x764-288x300

Болките в гръбначния стълб са доста често срещани. Причините могат да бъдат доста разнообразни – неправилна стойка, увреждане на междупрешленните хрущялни дискове, физическо пренатоварване на гръбначния стълб, възрастовите изменения на организма, хормонални нарушения, наследствен фактор и др. Доста често хората свързват появилата се болка с предшестващо заболяване – инфекциозни, простудни заболявания /чести ангини, хроничен тонзилит/, травма, нервно-психическо напрежение. Друга причина е, че днес все повече хората се обездвижват, особено при работа с компютри, при което се намаляват обменните процеси в междупрешлените дискове, нарушава се храненето на диска, което води до остеохондроза – дискът между прешлените започва да се руши, загубва еластичността си, появяват се разкъсвания и пукнатини. Вследствие на намалената гъвкавост и еластичност на диска растоянието между прешлените намалява, ограничава се подвижността на гръбначния стълб, натрупва се повече калций и се образуват т. нар. „шипове“, които притискат околните тъкани и нервните.Този процес може да се развие във всички дялове на гръбначния стълб, но най-често се засяга шийната и кръстна област, тъй като там има най-голямо натоварване.

Предписват се обезболяващи и противовъзпалителни средства, след това се построява физиотерапевтичен комплекс от специалист по физиотерапия и рехабилитация – провежда се кинезитерапия с подходящи упражнения, масажи, иглотерапия и подходящ курс физиотерапия.

„МЦ САЛУС“ разполага с нова генерация апаратура, която дава възможност за лечение на  проблеми, свързани с възрастта и околната среда. Стимулира се производството на колаген и регенерация на клетките, болката спира за продължителен период от време